Β ΕΦ ΙΛΙΟΝ - Ηλεκτρονική επεξεργασία εικόνας

ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΕ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΦΑΚΕΛΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ  ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ.

 

Άσκηση 1 

 ΕΠΙΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ

Για τη δημιουργία καλλιτεχνικών εικόνων πολλές φορές, επιλεκτικά χρωματίζονται μόνο ορισμένες περιοχές της εικόνας με κάποιο χρώμα (selective coloring). Κάτι αντίστοιχο θα κάνετε και στα πλαίσια αυτής της άσκησης. Αρχικά αποθηκεύστε την εικόνα roses.jpg στο φάκελό σας. Στη συνέχεια επιλέξτε όλα τα τριαντάφυλλα με το Μαγνητικό λάσο, δημιουργήστε καινούριο επίπεδο γεμίσματος (Layer -> New Fill Layer -> Solid Color) και επιλέξτε ένα χρώμα που σας αρέσει. Τέλος αλλάξτε το mode από Normal σε Color. Ένα ενδεικτικό αποτέλεσμα φαίνεται στην παρακάτω εικόνα



 

Άσκηση 2

Αποθηκεύστε την εικόνα Dog.jpg στο φάκελό σας και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το εργαλείο clone stamp προσπαθήστε να αφαιρέσετε το σκύλο από αυτήν.

Μη ξεχάσετε να αφαιρέσετε και τη σκιά του.

 


Ένα ενδεικτικό τελικό αποτέλεσμα φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
 

 

Άσκηση 3

 ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ: ΣΚΙΤΣΟ ΣΕ ΕΓΧΡΩΜΟ





Άσκηση 4

Φλεγόμενα γράμματα…

      Θα ξεκινήσουμε ανοίγοντας ένα νέο grayscale αρχείο στο PHOTOSHOP CS. Μια και ο προορισμός του γραφικού μας είναι δεδομένος, το αρχείο αυτό αρκεί να έχει μια ανάλυση 72 dpi. (Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα αντίστοιχο γραφικό σε κάποιο έντυπο, θα πρέπει να φροντίσετε, η ανάλυσή του να είναι τουλάχιστον 250 dpi.)

      Στο νέο αυτό αρχείο γράφουμε πρώτα απ’ όλα τον τίτλο μας. Το κείμενο που θα πληκτρολογήστε, θα τοποθετηθεί αυτόματα σε νέο layer. Εμείς, όμως, χρειαζόμαστε μόνο το layerBackground”, γι’ αυτό πριν συνεχίσουμε την επεξεργασία, θα πάμε στην παλέτα των layers και από το μενού που εμφανίζεται, όταν κάνετε κλικ στο μαύρο βελάκι που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της, θα επιλέξουμε Flatten Image.

      Στη συνέχεια, από το μενού Filter επιλέγουμε Blur > Gaussian Blur και στο πλαίσιο Radius δίνουμε την τιμή 1. Από το μενού Image επιλέγουμε Adjust > Invert, για να αντιστρέψουμε την τονικότητα της εικόνας μας. (Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε εάν πατήσετε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+I).

      Τώρα θα πρέπει να περιστρέψουμε την εικόνα μας κατά 90 μοίρες αντίθετα στη φορά των δεικτών του ρολογιού. Για το σκοπό αυτό, από το μενού Image επιλέγουμε Image > Rotate > 90 CCW.

Στη συνέχεια, από το μενού Filter επιλέγουμε Stylize > Wind και στο dialog box που θα εμφανιστεί, ενεργοποιούμε τις επιλογές Wind και From the RIGHT

Περιστρέφουμε και πάλι την εικόνα μας, αυτή τη φορά 90 μοίρες στη φορά των δεικτών του ρολογιού.

Και πάλι από το μενού Filter επιλέγουμε Stylize > Solarize.

Τώρα πηγαίνουμε στο μενού Image και επιλέγουμε Mode > Indexed Color. Επανερχόμαστε στο ίδιο μενού και επιλέγουμε Mode > Color Table. Στο πλαίσιο Table του dialog boxColor Tableπου θα εμφανιστεί, επιλέγουμε Black Body. (Η ρύθμιση αυτή είναι μια από τις έξι προκαθορισμένες ρυθμίσεις χρωματικών πινάκων που περιλαμβάνονται στο PHOTOSHOP CS, και αποδίδει χρωματικές μεταβάσεις από το μαύρο, στο κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και τελικά στο λευκό).

Από το μενού Image επιλέγουμε Adjust > Hue/Saturation. Στο αντίστοιχο dialog box που θα εμφανιστεί, στο πλαίσιο Hue πληκτρολογούμε 20 και στο πλαίσιο Saturation -17. (Φυσικά, οι τιμές αυτές είναι μόνο ενδεικτικές. Μπορείτε να πειραματιστείτε μ’ αυτές για να δημιουργήσετε τις δικές σας... φλόγες).

 Το μόνο που μας μένει τώρα, είναι να εξαγάγουμε την εικόνα μας σε μορφή αρχείου κατάλληλη για το Web. Για να το κάνουμε αυτό, πηγαίνουμε στο File και επιλέγουμε Export > GIF89a Export. Θα εμφανιστεί το dialog box, κάνουμε κλικ στο πλήκτρο ΟΚ και δίνουμε ένα όνομα στο αρχείο, το οποίο στη συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη σελίδα, Web που θα πρέπει βέβαια, να έχει το αντίστοιχο background.

Άσκηση 5

Εφέ παγού……

      Θα ξεκινήσουμε με ένα νέο αρχείο RGB, στο Background layer του οποίου θα προσθέσουμε τη διαφανή μάσκα του τίτλου μας. Για να δημιουργήσουμε αυτή τη μάσκα, πηγαίνουμε στην παλέτα εργαλείων του PHOTOSHOP CS και κάνουμε κλικ με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πάνω στο button που έχει το χαρακτήρα Τ. Κρατάμε πατημένο το button μέχρι να εμφανιστεί δίπλα σ’ αυτό ένα δεύτερο, πάλι με το χαρακτήρα Τ, ο οποίος όμως τώρα σχηματίζεται από μια διακεκομμένη γραμμή.

Μέσω της εντολής Edit > Fill γεμίζουμε τη μάσκα του τίτλου με μαύρο χρώμα και στη συνέχεια μετατρέπουμε το αρχείο σε grayscale, επιλέγοντας από το μενού Image την εντολή Mode > Grayscale.

Τώρα αντιστρέφουμε τη μάσκα με την εντολή Select > Inverse. Από το μενού Filter επιλέγουμε το φίλτρο Pixelate > Crystallize. Στο dialog box που θα εμφανιστεί, στο πλαίσιο Cell Size, πληκτρολογούμε τον αριθμό 10.

Αντιστρέφουμε και πάλι την επιλογή (Select > Inverse) και από το μενού Filter επιλέγουμε αυτή τη φορά την εντολή Noise > Add Noise. Στο dialog boxAdd Noise” στο πλαίσιο Amount, πληκτρολογούμε την τιμή 70 και μεταξύ των επιλογών κατανομής (Distribution) ενεργοποιούμε το Gaussian.

Από το μενού Filter εκτελούμε την εντολή Blur > Gaussian Blur με τιμή Radius 2.

Τώρα πηγαίνουμε στο μενού Image και επιλέγουμε Adjust > Curves. Στο dialog boxCurves” ρυθμίζουμε την καμπύλη, ώστε να μοιάζει με καμπυλοειδή μορφή.

Για να συνεχίσουμε, απενεργοποιούμε την ενεργή επιλογή και αντιστρέφουμε την τονικότητα της εικόνας μας, μέσω της εντολής Image > Adjust > Invert.

Μεταφερόμαστε και πάλι στο μενού Image, επιλέγουμε Rotate Canvas και περιστρέφουμε την εικόνα κατά 90 μοίρες στη φορά των δεικτών του ρολογιού.

Επανερχόμενοι για άλλη μια φορά στο μενού Filter επιλέγουμε Stylize > Wind και στο dialog box που θα εμφανιστεί, ενεργοποιούμε τις επιλογές Wind και Form the. LEFT

Επαναφέρουμε την εικόνα στην αρχική της θέση, περιστρέφοντάς την κατά 90 μοίρες αντίθετα προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Πηγαίνουμε στο μενού Image και επιλέγουμε Mode για να μετατρέψουμε το αρχείο μας σε RGB. Από το ίδιο μενού επιλέγουμε Adjust > Hue/Saturation. Στο dialog box που θα εμφανιστεί, ενεργοποιούμε την επιλογή Colorize και δίνουμε στο Hue την τιμή 175, στο Saturation την τιμή 100 και στο Lightness την τιμή 0.

Δεν είμαστε όμως υποχρεωμένοι να διατηρήσουμε το μαύρο της εικόνας μας. Εάν προτιμάτε μια παραλλαγή με λευκό φόντο, δεν έχετε παρά μέσω της εντολής Select > Color Range να επιλέξετε το μαύρο και να το διαγράψετε πατώντας απλά το πλήκτρο Delete.

  

 

Άσκηση 6

Αρχικά αποθηκεύστε τις εικόνες paris.jpg, tourist.jpg και balloon.jpg στο φάκελό σας.

Στη συνέχεια με τη χρήση των κατάλληλων κάθε φορά εργαλείων επιλογής, επιλέξτε τον τουρίστα από την εικόνα tourist.jpg και το αερόστατο από την εικόνα balloon.jpg και επικολλήστε τα στην εικόνα paris.jpg.

Για να αλλάξετε τα σχετικά τους μεγέθη κάντε χρήση του εργαλείου Edit -> Free Transform.

 




 

Ένα ενδεικτικό αποτέλεσμα φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

 


Άσκηση 7

Make A Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος)