ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ - ΤΕΤΡΑΧΡΩΜΙΑ




Για την περιγραφή των χρωμάτων χρησιμοποιούνται διάφορα χρωματικά μοντέλα. Το κάθε χρωματικό μοντέλο χρησιμοποιεί ορισμένα βασικά χρώματα, με τη μείξη των οποίων δημιουργεί τα υπόλοιπα χρώματα.
CMYK
Για τη δημιουργία των χρωμάτων στο χαρτί χρησιμοποιείται το χρωματικό μοντέλο CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, blacK) και γι' αυτόν το λόγο όλοι οι έγχρωμοι εκτυπωτές διαθέτουν μελάνια μπλε, ματζέντα, κίτρινου και μαύρου χρώματος. Όλα τα υπόλοιπα χρώματα δημιουργούνται με την ανάμειξη του κυανού, ματζέντα και κίτρινου χρώματος πάνω στο λευκό φόντο του χαρτιού. Θεωρητικά στο χρωματικό σύστημα CMYK το μαύρο δημιουργείται με τη μείξη του κυανού, ματζέντα και κίτρινου. Πρακτικά όμως με αυτό τον τρόπο δεν προκύπτει έντονο μαύρο χρώμα και γι' αυτό τα περισσότεροι έγχρωμοι εκτυπωτές χρησιμοποιούν και μαύρη μελάνη. Το χρωματικό μοντέλο CMYK ονομάζεται αφαιρετικό, καθώς τα μελάνια φιλτράρουν το λευκό φως που προσπίπτει πάνω τους, αντανακλώντας μόνο φως συγκεκριμένου μήκος κύματος. Να υπενθυμίσουμε ότι τα σώματα είναι ορατά, επειδή εκπέμπουν ή αντανακλούν φως συγκεκριμένου μήκους κύματος, προκαλώντας έτσι την αίσθηση του χρώματος. Το λευκό φως περιέχει όλα τα μήκη κύματος, ενώ το φως κάποιου χρώματος μόνο συγκεκριμένα μήκη κύματος. Στην ουσία δηλαδή, τα μελάνια των εκτυπωτών είναι ουσίες που απορροφούν συγκεκριμένα μήκη κύματος από το φως.



Τετραχρωμία, Διαχωρισμός χρώματος

Τετραχρωμία. Στην έγχρωμη εκτύπωση, χρησιμοποιούμε τα τέσσερα βασικά χρώματα-μελάνια: ματζέντα, κυανό, κίτρινο και μαύρο, για να αναπαράγουμε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς χρωμάτων και αποχρώσεών τους.
Διαχωρισμός χρώματος, ονομάζεται η διαδικασία απομόνωσης του ποσοστού συμμετοχής των τεσσάρων βασικών χρωμάτων, σε τέσσερα ξεχωριστά φιλμ. Το φιλμ δηλαδή που αντιστοιχεί σε κάθε χρώμα, έχει γράψει μόνο το ποσοστό συμμετοχής του συγκεκριμένου χρώματος σε όλη την επιφάνεια του έγχρωμου θέματος.
Η διαδικασία διαχωρισμού των χρωμάτων στα τέσσερα φιλμ, γίνεται:
Α) με φωτογράφηση του έγχρωμου θέματος, με τη βοήθεια τεσσάρων ειδικών φίλτρων, σε μεγάλες φωτογραφικές μηχανές γραφικών τεχνών
Β) σε χρωμογράφους, μεγάλες ειδικές μηχανές που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση της εικόνας
Γ) σε μικρότερες μηχανές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Ο χρωματικός διαχωρισμός μιας εικόνας σε 4 φιλμ, γίνεται για να μπορέσουν να φωτογραφηθούν ξεχωριστά οι 4 τσίγκοι και διαδοχικά μελανώνοντας το χαρτί στην εκτύπωση να τυπώσουν εκ νέου την έγχρωμη εικόνα.

Επιτραπέζιος Χρωματικός Διαχωρισμός - Desktop Color Separation (DCS)

Η μορφοποίηση DCS είναι μια επέκταση της μορφοποίησης Encapsulated PostScript (EPS). Η DCS έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί ολόκληρη την διαδικασία διαχωρισμού χρώματος στον υπολογιστή γραφείου, μειώνοντας το χρόνο παραγωγής, και μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς αγορά πρόσθςτου εξειδικευμένου εξοπλισμού. Τα αρχεία DCS περιγράφουν μια προ-διαχωρισμένη εικόνα χρησιμοποιώντας ένα ή περισσότερα αρχεία αναφερόμενοι στο DCS Specification 1,0. Τα αρχεία DCS περιλαμβάνουν ένα κύριο EPS αρχείο που περιέχει τα σχόλια που διευκρινίζουν το όνομα των αρχείων και τη θέση των υψηλής ευκρίνειας αρχείων διαχωρισμού της εικόνας. Μπορεί να γίνει εισαγωγή, περικοπή, και αναδιαμόρφωση μεγέθους μιας εικόνας που σώζεται ως αρχείο της DCS σε μια σελιδοποιητική εφαρμογή.
Υπάρχουν δυο τύποι εφαρμογών που περιλαμβάνονται στη DCS: οι DCS Producers και οι DCS Consumers. Οι εφαρμογές μορφοποίησης DCS Producers παράγουν διαχωρισμούς χρωμάτων από ψηφιογραφικά αρχεία εικόνας και εφαρμογές χρωματισμών ικανές να εργαστούν με EPS αρχεία διαχωρισμού (π.χ. Adobe Photoshop). Οι εφαρμογές της DCS Consumers είναι εφαρμογές επιτραπέζιων εκδοτικών συστημάτων και σελιδοποίησης (π.χ. Adobe PageMaker, QuarkXPress). Όταν εγγράφονται οι διαχωρισμοί ενός εγγράφου που περιέχει ένα αρχείο DCS, η εφαρμογή της DCS Consumer εντοπίζει και εγγράφει τα υψηλής ευκρίνειας αρχεία διαχωρισμού.
Το κύριο αρχείο της DCS, ως διευρυμένο EPS αρχείο, μπορεί να περιέχει μια σύνθετη αντιπροσώπευση της εικόνας που σώζεται ως αρχείο PICT μαζί με το κύριο αρχείο. Χρησιμοποιώντας αυτό το αρχείο PICT, οι εφαρμογές μπορούν να επιδείξουν μια προεπισκόπηση του αρχείου της DCS επί της οθόνης, επιτρέποντας να δούμε και να χειριστούμε τη σύνθετη εικόνα στην εφαρμογή DCS Consumer. Όταν ένα σύνθετο αρχείο της εικόνας δεν περιγράφεται στον κώδικα Postscript του κύριου αρχείου DCS, η εφαρμογή εκτύπωσης μπορεί να μετατρέψει σε αρχείο PICT την προεπισκόπηση της οθόνης στον εκτυπωτή ως σύνθετη εικόνα δοκιμίου.

Το κύριο αρχείο DCS περιέχει τις ακόλουθες πληροφορίες στο βασικό EPS αρχείο:
1. Τη θέση του κυανού, magenta, κίτρινου και μαύρου EPS αρχείων (προαιρετικά)
2. Ποιά αρχεία διαχωρισμού απαιτούνται
3. Τις πληροφορίες της σύνθετης εικόνας που χρησιμοποιούνται για να εκτυπωθεί

Η μορφοποίηση DCS Specification 2,0 υποστηρίζει τα ακόλουθα νέα χαρακτηριστικά γνωρίσματα:
1. Επιλογή να δημιουργηθεί το πολλαπλό ή απλό DCS αρχείο.
Το DCS Specification 2,0 υποστηρίζει την επιλογή δημιουργίας ενός ενιαίου αρχείου DCS με τη συμπερίληψη των αρχείων διαχωρισμού στο κύριο αρχείο DCS, ή ένα αρχείο DCS πολλαπλών αρχείων με την αποθήκευση κάθε αρχείου διαχωρισμού εξωτερικά και συμπεριλαμβανομένου ενός δέκτη στα αρχεία διαχωρισμού του κύριου αρχείου του DCS.
2. Υπόδειξη των αρχείων διαχωρισμού που βρίσκονται σε μη τοπικό σύστημα αρχείων.
Το DCS Specification 2,0 υποστηρίζει υποδείξεις των αρχείων διαχωρισμού που βρίσκονται σε ένα μη τοπικό σύστημα στο κύριο αρχείο του DCS.
Το DCS Specification 1,0 υποστηρίζει υποδείξεις μόνο των αρχείων διαχωρισμού που είναι προσιτά χρησιμοποιώντας το τυποποιημένο σύστημα αρχείων.
3. Δυνατότητα να δημιουργηθούν πρόσθετα αρχεία διαχωρισμού DCS.
Το DCS Specification 2,0 μπορεί να εφαρμόσει περισσότερα από τέσσερα αρχεία διαχωρισμού, επιτρέποντας το συνυπολογισμό των αρχείων διαχωρισμού χρώματος εκτός από τα τέσσερα βασικά αρχεία διαχωρισμού χρώματος της διαδικασίας.

Open Prepress Interface (OPI)

Το OPI είναι μια επέκταση της γλώσσας περιγραφής σελίδας Postscript που επιτρέπει το σχεδιασμό σελίδας με εικόνες χαμηλής ανάλυσης, και την αντικατάσταση εκείνων των εικόνων με τις υψηλής ευκρίνειας εικόνες κατά την εκτύπωση των διαχωρισμών. Με τη χρησιμοποίηση των εικόνων χαμηλής ανάλυσης κατά τη σελιδοποίηση, μπορεί να μειωθεί το μέγεθος του αρχείου σελιδοποίησης καθώς και ο χρόνος επεξεργασίας κατά την εργασία στο αρχείο. Η ροή της εργασίας OPI είναι η ακόλουθη:
1. Ένας φορέας παροχής υπηρεσιών προεκτύπωσης σαρώνει μια εικόνα σε υψήλη ανάλυση και την αποθηκεύει σε ένα κεντρικό υπολογιστή OPI.
2. Το προσαρμοσμένο λογισμικό δημιουργεί ένα αντίγραφο χαμηλής ανάλυσης, για το αντίγραφο θέσης μόνο - for position only (FPO) της σαρωμένης εικονας. Η εικόνα FPO συνδέεται με ένα σχόλιο Postscript με την αρχική υψηλής ευκρίνειας σάρωση.
3. Η εικόνα FPO χρησιμοποιείται στη σελιδοποίηση, όπου τοποθετείται και διαχειρίζεται κατά τη βούληση του χρήστη.
4. Ο φορέας παροχής υπηρεσιών προεκτύπωσης αποθηκεύει το αρχείο της σελιδοποίησης στο δίσκο ως αρχείο Postscript.
5. Ο φορέας παροχής υπηρεσιών σας χρησιμοποιεί μια εφαρμογή προεκτύπωσης που τυπώνει το αρχείο Postscript, διαβάζει τα σχόλια ΟΡΙ και αντικαθιστά αυτόματα τις υψηλής ευκρίνειας εκδόσεις των εικόνων πριν από την απεικόνιση των διαχωρισμών.

Το ΟΡΙ υποστήριξε αρχικά μόνο τις εικόνες μορφής TIFF. Επεκτάθηκε αργότερα για να υποστηρίξει εικόνες EPS και DCS. Οι εικόνες DCS μορφής, το format των οποίων είναι μια επέκταση του EPS format, αποτελούνται από πέντε αρχεία: ένα σύνθετο αρχείο εικόνας FPO και τέσσερα αρχεία εικόνας, ένα για κάθε χρώμα του διαχωρισμού. Το κύριο αρχείο περιλαμβάνει τα σχόλια που δίνουν τα ονόματα αρχείων και τις θέσεις των αρχείων διαχωρισμού. Μερικά συστήματα ΟΡΙ είναι ιδιόκτητα και εργάζονται μόνο με τον εξοπλισμό του προμηθευτή. Μερικοί κεντρικοί υπολογιστές ΟΡΙ τρέχουν και σε άλλες πλατφόρμες εκτός από το Macintosh (π.χ. Unix).

Η μορφή ΟΡΙ είναι μια πιο ευέλικτη λύση διαχωρισμού. Ένα συμβατό με ΟΡΙ σύστημα διαχωρισμού απαιτεί περισσότερο χρόνο που ξοδεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού ώστε να είναι σε θέση να διαβάσει και να διαχωρήσει ολόκληρα αρχεία Postscript, συμπεριλαμβανομένου των κειμένων, των γραφικών παραστάσεων και των εικόνων.

Σύγκριση των επιτραπέζιων μεθόδων διαχωρισμού χρώματος OPI και DCS

Η μέθοδος ΟΡΙ που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Aldus Corporation, και η μέθοδος DCS που δημιουργήθηκε από την Quark Inc, παράγουνδιαχωρισμούς χρώματος ολόκληρων σελιδοποιήσεων έτοιμους για κατασκευή εκτυπωτικών πλακών, συμπεριλαμβανομένων και των εικόνων που αυτές περιλαμβάνουν.

Εικόνες μορφής DCS
Το format της μορφής DCS αποτελείται από πέντε EPS αρχεία: ένα κύριο αρχείο και τέσσερα αρχεία προδιαχωρισμού, ένα για κάθε έναν από τους κυανό, ματζέντα, κίτρινο και μαύρο διαχωρισμούς της εικόνας. Το κύριο αρχείο περιέχει το όνομα και τις πληροφορίες για το που θα βρεθούν τα άλλα τέσσερα αρχεία. Κατά τη διάρκεια των διαχωρισμών σε ένα εκτυπωτή Postscript, το πρόγραμμα σελιδοποίησης διαβάζει τα σχόλια του κύριου αρχείου στο DCS και καθορίζει τα κυανά, ματζέντα, κίτρινα και μαύρα αρχεία στα αντίστοιχα αρχεία διαχωρισμού τους.

Εικόνες μορφής TIFF
Οι εφαρμογές που υποστηρίζουν τα σχόλια ΟΡΙ, δεν περιορίζονται από τις προ-διαχωρισμένες εικόνες. Η αποθήκευση στο δίσκο δημιουργεί ένα αρχείο Postscript και ενσωματώνει τα σχόλια ΟΡΙ που καθορίζουν τη θέση του αρχείου εικόνας. Αυτό το αρχείο διαχωρισμών εκτυπώνεται έπειτα από έναν εκτυπωτή Postscript ως 4 διαχωρισμοί μέσω ενός επιτραπέζιου προγράμματος χρωματικών διαχωρισμών.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου διαχωρισμού ΟΡΙ έναντι της DCS:
1. Επειδή η DCS παράγει πέντε EPS αρχεία ανά εικόνα, χρησιμοποιεί περίπου τριπλάσιο χώρο στο δίσκο από αυτό που καταλαμβάνει ένα αρχείο μορφής TIFF με ΟΡΙ.
2. Οποιεσδήποτε μετέπειτα αλλαγές σε μια εικόνα μορφής DCS της σελιδοποίησης απαιτούν επαναδιαχωρισμό και αντικατάστασή της, πράγμα που κάνει τη διαδικασία πολύ χρονοβόρα. Με την μορφή ΟΡΙ, οι αλλαγές μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια ή μετά από το στ'αδιο της σελιδοποίησης.
3. Η μορφή TIFF δίνει την επιλογή να διαχωριστούν οι εικόνες σε ένα high-end σύστημα προεκτύπωσης, ενώ η μορφή DCS είναι αυστηρά μια λύση υπολογιστών γραφείου.

Ένα DCS συμβατό σύστημα διαχωρίζει μόνο τα κείμενα και τις γραφικές παραστάσεις. Για τον διαχωρισμό μιας έγχρωμης φωτογραφίας, ένα DCS ενημερωμένο πρόγραμμα σελιδοποίησης απαιτεί όλες οι εικόνες να σώζονται σε μια προ-διαχωρισμένη μορφή.



Ερωτήσεις προς το τυπογραφείο σας για τους διαχωρισμούς χρωμάτων


Ποια ρύθμιση γραμμών ανά ίντσα (lpi) θα χρησιμοποιηθεί στο πιεστήριο για τη δουλειά μου;
Θα διευκολυνθείτε στην επιλογή της κατάλληλης ανάλυσης σάρωσης.
Ποια είναι η αύξηση κουκκίδας (dot gain) για το είδος του χαρτιού μου σε αυτό το πιεστήριο;
Οι ρυθμίσεις της αύξησης κουκκίδας καθορίζονται στο πλαίσιο διαλόγου Printer Ink Setup.
Ποια μέθοδος εκτύπωσης θα χρησιμοποιηθεί στο πιεστήριο – UCR ή GCR;
Η μέθοδος GCR παράγει καλύτερη έγχρωμη εκτύπωση και είναι η προκαθορισμένη επιλογή στο πλαίσιο Separations Setup. (GCR Gray Component Replacement, UCR Undercolor Removal).
Ποιο είναι το συνολικό όριο μελάνης (ink limit) και το όριο μαύρης μελάνης (black ink limit) για το πιεστήριο;
Αυτές οι τιμές μπορούν να καθοριστούν στο πλαίσιο διαλόγου Separations Setup.
Σημείωση:
Αλλάξτε την αύξηση κουκκίδας, τη μέθοδο GCR ή UCR, και τα όρια μελάνης πριν μετατρέψετε την εικόνα σας από RGB σε CMYK color. Αν αλλάξετε κάποια από αυτές τις τιμές μετά τη μετατροπή, θα πρέπει να μετατρέψετε ξανά την εικόνα σε RGB, να ρυθμίσετε τις τιμές, και να τη μετατρέψετε πάλι σε CMYK color

Λίστα Ελέγχου Αρχείων
Το αρχείο μου έχει ξάκρισμα 0,3cm από τη γραμμή κοψίματος.
Το αρχείο μου έχει όριο κειμένων 0,3cm απο τη γραμμή κοψίματος.
Η ανάλυση είναι 300dpi και οι εικόνες φαίνονται όσο καθαρές θέλω σε μεγέθυνση 300% του
αρχείου.
Η μακέτα μου έχει σχεδιαστεί με cmyk χρώματα η τα έχω μετατρέψει σε cmyk απο rgb και
καταλαβαίνω ότι ίσως να υπάρξει μια μικρή διαφορά στην χρωματική απόδοση.
Έχω κάνει όλα τα fonts embedded.
Έχω βεβαιώσει ότι οι όψεις είναι οι σωστές για εκτύπωση δύο όψεων σε πολυσέλιδο
έντυπο
Έχω ελέγξει τον αριθμό σελίδων μου και το τελικό αρχείο έχει την ίδια σελιδοποίηση με το
έντυπο που θα παραχθεί.
Έχω ελέγξει τη μακέτα μου για ορθογραφικά λάθη.