SCANNER

Ποια η σχέση μεταξύ της ανάλυσης και της αλλαγής μεγέθους μιας εικόνας.

Σε ψηφιοποιημένες εικόνες ο όρος resolution περιγράφει το ποσό της πληροφορίας μιας εικόνας σε pixel, το πλήθος των ψηφίων bits της αποθηκευμένης πληροφορίας σε ένα μόνο pixel, την πυκνότητα εξόδου του εκτυπωτή ή ακόμα την πυκνότητα ενός φωτογραφικού ράστερ.
      Η εικόνα επηρεάζεται :
  1. Ανάλυση των bits
  2. Ανάλυση της συσκευής
  3. Ανάλυση του ράστερ, η συχνότητα του ράστερ και η ανάλυση εικόνας
Η ανάλυση των bits ή το βάθος των bits μετρά το ποσό των bits της αποθηκευμένης πληροφορίας ανά pixel.Η ανάλυση αυτή καθορίζει πόσα χρώματα μπορούν να απεικονιστούν ταυτόχρονα στην οθόνη, δηλαδή χρώμα 8-bit, 24-bit, 32-bit. Η ανάλυση της συσκευής ή ανάλυση εξόδου, αναφέρεται στο πλήθος των κουκκίδων ανά ίντσα (dpi) που μπορεί να παράγει μια συσκευή εξόδου –π.χ. μια οθόνη, μια φωτοσύνθεση, ή ένας εκτυπωτής laser. Αυτή η ανάλυση μετριέται σε dpi. Η ανάλυση για μια συσκευή οθόνης μπορεί να ποικίλει από 60 έως 120 dpi. Δεν μπορεί να αλλαχτεί μέσω του προγράμματος Adobe PHOTOSHOP CS. Η ανάλυση του ράστερ, επίσης γνωστή και σαν συχνότητα (frequency), αναφέρεται στο πλήθος των κουκκίδων ανά ίντσα του ράστερ (halftone) που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση μιας εικόνας κλίμακας του γκρι ή για διαχωρισμούς χρωμάτων. Μετριέται σε γραμμές ανά ίντσα (l.p.i.).Η ανάλυση εικόνας αναφέρεται στο ποσό της πληροφορίας που είναι αποθηκευμένη σε μια εικόνα και μετριέται τυπικά σε pixels ανά ίντσα (ppi). Η ανάλυση εικόνας και οι διαστάσεις ενός εγγράφου καθορίζουν το συνολικό μέγεθος αρχείου του εγγράφου, καθώς επίσης και την ποιότητα της εκτύπωσής του. Όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση μιας εικόνας, τόσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος αρχείου της και τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για την εκτύπωσή της.
      Η βέλτιστη ανάλυση για ανάγνωση με scanner εξαρτάται από το πώς θα εκτυπωθεί ή θα απεικονιστεί η εικόνα σας. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε την εικόνα μόνο για απεικόνιση στην οθόνη, η ανάλυσή της δε χρειάζεται να είναι μεγαλύτερη από την ανάλυση της συσκευής της οθόνης – περίπου 640 επί 480 pixels. Σε πολλές περιπτώσεις θα διαβάζετε με τον scanner εικόνες οι οποίες πρόκειται να εκτυπωθούν σε εκτυπωτές υψηλής ανάλυσης. Εάν για παράδειγμα παράγετε ένα τετράχρωμο εξώφυλλο περιοδικού, θα χρειαστείτε σημαντικά περισσότερα δεδομένα για να δουλέψετε – δηλαδή η εικόνα θα πρέπει να διαβαστεί από τον scanner με υψηλότερη ανάλυση.
      Εάν η ανάλυση της εικόνας είναι πολύ χαμηλή, το Adobe PHOTOSHOP CS μπορεί να χρησιμοποιήσει την τιμή χρώματος ενός μεμονωμένου pixel για να δημιουργήσει αρκετές κουκκίδες ράστερ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολύ «τραχιά» εμφάνιση της εκτυπωμένης εικόνας (pixelization). Εάν η ανάλυση είναι πολύ υψηλή, το αρχείο θα περιέχει περισσότερες πληροφορίες από όσες χρειάζεται ο εκτυπωτής. Ανάλυση η οποία υπερβαίνει το διπλάσιο της συχνότητας ράστερ (screen frequency) που χρησιμοποιείται για την εκτύπωση της εικόνας, μπορεί να εξαλείψει από την εικόνα τις λεπτές μεταβάσεις μεταξύ των διάφορων τόνων. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα μια πολύ επίπεδη εικόνα. Όταν ορίζετε την ανάλυση ανάγνωσης με τον scanner, ο στόχος σας είναι να εξισορροπήσετε την ιδανική ανάλυση με ένα αποδεκτό μέγεθος αρχείου.

Υπολογίζοντας την ανάλυση ανάγνωσης από τον scanner.
      Η σωστή ανάλυση για την ανάγνωση μιας εικόνας με scanner υπολογίζεται βάσει της συχνότητας ράστερ που θα χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση της τελικής εικόνας και βάσει των διαστάσεων της αρχικής και τελικής εικόνας. Εάν σκοπεύετε να κάνετε διαχωρισμό χρωμάτων για μια εικόνα, καλός πρακτικός κανόνας είναι η ανάλυσή σας να είναι διπλάσια από τη συχνότητα ράστερ που θα χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση. Για παράδειγμα, εάν παράγετε ένα τετράχρωμο εξώφυλλο περιοδικού, το οποίο πρόκειται να εκτυπωθεί με συχνότητα ράστερ 133 l.p.i. (γραμμές ανά ίντσα), καλή ανάλυση για την ανάγνωση εικόνων με scanner θα είναι τα 266 ppi, ή το διπλάσιο της τιμής ράστερ. Εάν η τελική εικόνα πρόκειται να είναι μεγαλύτερη από την πρωτότυπη, θα χρειαστείτε επιπλέον δεδομένα για να παράγετε την τελική εικόνα με σωστή ανάλυση. Εάν η τελική εικόνα θα είναι μικρότερη από την πρωτότυπη, θα χρειαστείτε λιγότερα δεδομένα.

Για να υπολογίσετε την ανάλυση ανάγνωσης με scanner :
  1. Πολλαπλασιάστε τη μεγαλύτερη διάσταση της τελικής εικόνας επί τη συχνότητα ράστερ, κατόπιν πολλαπλασιάστε την τιμή αυτή με τον λόγο screen ruling (τυπικά 2:1).
Για παράδειγμα, υποθέστε ότι διαβάζετε με τον scanner μια εικόνα η οποία έχει πλάτος 2 και ύψος 3 ίντσες και θέλετε από αυτή να παράγετε μια τελική εικόνα με πλάτος 4 ίντσες και ύψος 5. Σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε συχνότητα ράστερ 150 l.p.i..
  1. Πολλαπλασιάστε το 5 (τη μεγαλύτερη διάσταση της τελικής εικόνας) επί 150 (τη συχνότητα ράστερ) το αποτέλεσμα είναι 750 επί 2 (λόγος screen ruling). Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι θα χρειαστείτε συνολικά 1500 pixels.
  2. Διαιρέστε το σύνολο των pixels με τη μεγαλύτερη διάσταση της πρωτότυπης εικόνας.
Σ’ αυτό το παράδειγμα η μεγαλύτερη διάσταση της πρωτότυπης εικόνας είναι 3 ίντσες. Διαιρώντας το 1500 δια 3
παίρνετε σαν αποτέλεσμα ανάλυσης ανάγνωσης με τον scanner 500 dpi.
Οι διαφορετικές διαδικασίες διαχωρισμού χρωμάτων μπορεί να απαιτήσουν διαφορετικούς συντελεστές screen ruling. Καλή ιδέα είναι να το ελέγξετε αυτό με το γραφείο υπηρεσιών εκτύπωσης ή το τυπογραφείο που χρησιμοποιείτε για να ξέρετε τις απαιτήσεις ανάλυσης πριν διαβάσετε την εικόνα με τον scanner.

Πως επηρεάζει η ανάλυση το μέγεθος του αρχείου και την απεικόνιση
      Για να δουλέψετε αποτελεσματικά τις εικόνες που διαβάζετε με scanner, πρέπει να καθορίσετε το ποσό της πληροφορίας της εικόνας που χρειάζεστε και κατόπιν να απορρίψετε το υπόλοιπο. Με την τεχνική αυτή θα μπορέσετε να ελαχιστοποιήσετε το μέγεθος του αρχείου για να κάνετε πιο εύκολα επεξεργάσιμη την εικόνα σας.
      Η ανάλυση της εικόνας επηρεάζει το μέγεθος του αρχείου με αναλογικό τρόπο. Το μέγεθος ενός αρχείου είναι ανάλογο με το τετράγωνο της ανάλυσής του. Εάν διατηρήσετε τις διαστάσεις μιας εικόνας αλλά διπλασιάσετε το μέγεθος του αρχείου της, η ανάλυση της εικόνας αυξάνεται τέσσερις φορές. Για παράδειγμα, εάν αυξήσετε την ανάλυση μιας εικόνας από τα 72 ppi (pixels per inch) στα 144 ppi, διατηρώντας τις ίδιες διαστάσεις, το μέγεθος αρχείου τετραπλασιάζεται. Η ανάλυση της εικόνας επηρεάζει επίσης το πόσο μεγάλη θα φαίνεται η εικόνα στην οθόνη, δεδομένου ότι η ανάλυση της οθόνης σας είναι πάντα 72 dpi, μια εικόνα με ανάλυση 144 ppi εμφανίζεται στο διπλάσιο του πραγματικού της μεγέθους.

Αναλύσεις Σάρωσης
Αν η εικόνα θα χρησιμοποιηθεί σε μια οθόνη και μόνο ή για το web η σάρωση πρέπει να γίνει με 72 dpi.
Aν πρόκειται να τυπώσετε την έγχρωμη εικόνα που θα σαρώσετε, χρησιμοποιήστε το 33% της ανάλυσης εκτύπωσης. Για παράδειγμα αν την τυπώσετε σε έναν έγχρωμο inkjet εκτυπωτή με ανάλυση εκτύπωσης 600 dpi, θα πρέπει η σάρωση να ρυθμιστεί σε ανάλυση 200 dpi.
Αν η εικόνα που σαρώνεται είναι μια τονική ασπρόμαυρη, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε σαν ανάλυση σάρωσης την ίδια ανάλυση με την οποία θα την εκτυπώσετε στο laser εκτυπωτή σας.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον παρακάτω υπολογισμό για να προσδιορίσετε την ανάλυση σάρωσης:
1. Πολλαπλασιάστε τη συχνότητα οθόνης επί 2, τον τυπικό συντελεστή της ανάλυσης μιας εικόνας ως προς τη συχνότητα οθόνης που απαιτείται για τη δημιουργία μιας υψηλής ποιότητας εικόνας.
2. Πολλαπλασιάστε το αποτέλεσμα του βήματος 1 με τον λόγο των διαστάσεων της τελικής εικόνας που θα προκύψει από τη σάρωση, ως προς τις διαστάσεις της αρχικής εικόνας που σαρώνετε.
Για παράδειγμα, έστω ότι έχετε μια εικόνα 2x3 ίντσες προς σάρωση, και θέλετε η εικόνα που θα προκύψει από τη σάρωση να έχει διαστάσεις 6x9 ίντσες, δηλαδή με λόγο διαστάσεων 3. Επίσης έστω ότι χρησιμοποιείτε στην οθόνη σας μια συχνότητα οθόνης ίση με 85 lpi.
Ο υπολογισμός θα είναι:
85x2 = 170
170x3 = 510 dpi
Άρα θα πρέπει να ρυθμίσετε την ανάλυση σάρωσης στα 510 dpi.
Ένας άλλος τρόπος σάρωσης είναι και η χρήση της ρύθμισης της σάρωσης που αναφέρεται στο μέγεθος του αρχείου, δημιουργώντας ένα εικονικό αρχείο που θα προσδιορίζει το μέγεθος του αρχείου που θα χρησιμοποιηθεί στο τελικό αποτέλεσμα της σάρωσης.
1. Επιλέξτε την εντολή File>New (Photoshop)
2. Στο εμφανιζόμενο πλαίσιο διαλόγου προσδιορίστε το πλάτος και το ύψος της εικόνας του νέου αυτού αρχείου, όπως και την ανάλυση με την οποία θέλετε να εκτυπώσετε την εικόνα που θα σαρώσετε.
Η ανάλυση εκτύπωσης πρέπει να είναι 1,5 ή 2 φορές μεγαλύτερη από την ανάλυση της οθόνης που χρησιμοποιείτε.