ΒΑΘΥΤΥΠΙΑ

Η βαθυτυπία είναι ένα από τα πιο συμβατικά συστήματα εκτυπώσεων. Με τη βαθυτυπία μπορούν να εκτυπωθούν έντυπα, περιοδικά ή εφημερίδες πολύ μεγάλου τιράζ αλλά και λεπτά χαρτιά σελοφάν φύλλα αλουμινίου.
Πρόσθετα εκτυπώνονται πολυμερείς και μεταλλικές επιφάνειες που χρησιμοποιούνται για περιτυλίγματα ειδών συσκευασίας τροφίμων, συσκευασίες αλουμινίου του καφέ, χαρτιά περιτυλίγματος, συσκευασίες πλαστικών φακέλων για παγωτά, γιαούρτια, επιδόρπια και γενικά υλικά συσκευασίας τροφίμων, αλλά όχι από χαρτί ή χαρτόνι.

Με το σύστημα εκτύπωσης της βαθυτυπίας τυπώνονται βιβλία και περιοδικά μαζικής κυκλοφορίας, διαφημιστικά έντυπα, καρτ ποστάλ, γραμματόσημα, διάφορα υλικά συσκευασίας, ακόμα και έργα εικαστικής τέχνης.
Οι επιχειρήσεις βαθυτυπίας αποτελούνται από δυο βασικά παραγωγικά τμήματα: το τμήμα κατασκευής κυλίνδρων και το τμήμα των εκτυπώσεων.
Βασικές ιδιομορφίες του συστήματος εκτύπωσης της βαθυτυπίας
Στην πλάκα εκτύπωσης της βαθυτυπίας τα σημεία που τυπώνουν βρίσκονται σε βάθος ενώ οι περιοχές που δεν τυπώνουν βρίσκονται στην επιφάνεια. Τα σημεία εκτύπωσης των γραμμικών εργασιών στη βαθυτυπική πλάκα έχουν το ίδιο βάθος, ενώ τα σημεία εκτύπωσης των τονικών εργασιών έχουν διαφορετικό βάθος, το οποίο κυμαίνεται από 0,6 μέχρι 0,007 του χιλιοστού.
Κατά την εκτύπωση, η βαθυτυπική πλάκα βυθίζεται στο μελάνι (το ένα τρίτο του κυλίνδρου) και αρχικά μελανώνονται όλες οι περιοχές της. Ένα ειδικό μαχαίρι αφαιρεί το μελάνι από τις περιοχές που δεν πρέπει να τυπώσουν. Κάτω από πίεση το χαρτί δέχεται το μελάνι, το οποίο έχει μείνει στα σημεία εκτύπωσης.
Για να στηρίζεται η αιχμή του μαχαιριού και να πετυχαίνεται η τέλεια απομάκρυνση του μελανιού από την επιφάνεια της πλάκας, η εικόνα του θέματος διασπάται σε μικρά τετραγωνάκια με τη βοήθεια του ράστερ. Για το λόγο αυτό ακριβώς, το ράστερ στη βαθυτυπία χρησιμοποιείται και όταν τυπώνονται κείμενα ή άλλες γραμμικές εργασίες. Στη βαθυτυπία χρησιμοποιούνται ράστερ των 60, 70, 80, 120 γραμμών ανά εκατοστό.
Στη βαθυτυπία χρησιμοποιούνται συνήθως κυλινδρικές μηχανές και η πλάκα εκτύπωσης κατασκευάζεται πάνω σε κύλινδρο, ο οποίος μεταφέρεται από το τμήμα κατασκευής και τοποθετείται στη μηχανή εκτύπωσης.
Οι μηχανές της βαθυτυπίας δεν έχουν σύνθετο πολυκυλινδρικό μελανείο.
Τα μελάνια είναι πολύ ρευστά.