ΜΟΝΤΑΖ

Το μοντάζ είναι η συναρμολόγηση των λιθογραφικών φιλμ που αντιστοιχούν στις σελίδες ενός εντύπου πάνω σε αδιάστατη επιφάνεια (χρωμοφάν) η οποία χρησιμεύει στην κατασκευή εκτυπωτικής πλάκας.
Κανόνες μοντάζ:

Οι κανόνες του μοντάζ αφορούν τη διευθέτηση των σελίδων πάνω στην εκτυπωτική πλάκα. Αυτό εξαρτάται από τη βιβλιοδεσία και τη στάχωση.
Σημ.: Στάχωση είναι η σύνθεση των τυπογραφικών σε σώμα βιβλίου.
  1. Η πρώτη και η τελευταία σελίδα κάθε τυπογραφικού έχουν κοινή ράχη.
  2. Οι σελίδες που έχουν κοινή ράχη δεν μπορούν να είναι και οι δύο περιττές ή άρτιες.
  3. Εάν προσθέσουμε τις σελίδες που έχουν κοινή ράχη (σε ένα 16/ σέλιδο – το πρώτο) δίνουν σταθερό άθροισμα 17.
  4. Το άθροισμα των σελίδων που έχουν κοινή πλευρά ποδιών είναι σταθερός αριθμός.

Είδη μοντάζ:

Το μοντάζ ανάλογα με τον τρόπο που γυρίζει το χαρτί για να τυπωθεί και στις δυο πλευρές είναι:
  1. Τούμπα γωνία: με περιστροφή στον κατακόρυφο άξονα
  2. Τούμπα δόντια: όπου το χαρτί γυρίζει στον οριζόντιο άξονα
Σε περίπτωση που έχουμε α΄ και β΄ όψη στην ίδια επιφάνεια χρωμοφάν τυπώνουμε το μισό αριθμό φύλλων διότι μετά το πέρας της εκτύπωσης κόβεται το τυπογραφικό φύλλο και έχουμε δύο αντίτυπα.


δόντια μηχανής  σημεία σύμπτωσης σημεία ελέγχου
Δόντια μηχανής: είναι δυο γραμμές που ορίζουν μια ευθεία στο κάτω μέρος του χρωμοφάν. Η ευθεία δηλώνει την θέση του χρωμοφάν στην πλάκα εκτύπωσης αφού τοποθετείται πάνω στα δόντια της πλάκας και στην αρχή του χαρτιού το οποίο θα τυπώσουμε.
Σημεία σύμπτωσης: αυτά τοποθετούνται στο περιθώριο της τυπωμένης εικόνας και μέσα στην επιφάνεια του χαρτιού. Σημεία ελέγχου: είναι συνήθως ένα τρίγωνο με διαγράμμιση που κάθε φορά η δεύτερη γραμμή έχει καθετότητα
Διαδικασία παραγωγής:

  1. Γραμμογράφηση: είναι ο λεπτομερής σχεδιασμός θέσεως των σελίδων ως υπόδειγμα (πατρόν) για τη σωστή τοποθέτηση των σελίδων στο χρωμοφάν. Πάνω σε μιλλιμετρέ και σε ανάλογο μέγεθος χαρτιού χαράζονται ευθείες που οριοθετούν το ψαχνό της σελίδας, τα περιθώρια των δοντιών και τα περιθώρια των ξακρισμάτων. Το περιθώριο μεταξύ των κεφαλιών των σελίδων ονομάζεται «αυλάκι». Το περιθώριο που είναι κάτω από τα πόδια ονομάζεται «ουρά».
  2. Κατά τη διαδικασία του μοντάζ πάνω στο χρωμοφάν πρέπει οπωσδήποτε να μπαίνουν τα εξής σημάδια:
    • Δόντια: δύο γραμμές που ορίζουν την άκρη του εκτυπώσιμου χαρτιού στην πλευρά εισαγωγής του
    • Κέντρο: είναι μια γραμμή η οποία σχεδιάζεται κάθετα στο κέντρο του χαρτιού στην πλευρά εισαγωγής του χαρτιού
    • Σταυροί σύμπτωσης: τοποθετούνται στο περιθώριο ξακρίσματος και στο κέντρο δεξιά και αριστερά του χρωμοφάν. Ο σκοπός τους είναι η σύμπτωση των χρωμάτων τόσο κατά τη διάρκεια του μοντάζ, όσο και κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης
    • Σημάδια διπλώματος: με διακεκομμένες γραμμές χαράσσουμε έξω από το ψαχνό τις ευθείες του διπλώματος
    • Σημάδια ξακρίσματος: με μορφή γωνίας τοποθετούνται στην άκρη της σελίδας ώστε να δείχνουν τη θέση του ξακρίσματος
Εκτός των άλλων σε εκτύπωση τετραχρωμίας τοποθετείται χρωματική σκάλα σε όλα τα χρώματα, οδηγίες τουμπαρίσματος και τίτλος εργασίας.
Π.χ. : α΄ όψη/ 1ου 16/σέλιδου/ΕΠΑΛ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ/ δόντια (εννοείτε τούμπα δόντια)/ Cyan



16σέλιδο ;
Το 16σέλιδο αποτελεί μια τυπογραφική μονάδα στα έντυπα που έχουν μορφή βιβλίου και λέγεται τυπογραφικό. Αυτό έχει 2 όψεις την Α και την Β. Τυπώνεται με ένα χαρτί και έχει στην κάθε όψη του 8 σελίδες. Για να βρούμε την αρίθμηση πρέπει να διπλώσουμε ένα χαρτί τρεις φορές και να προσέχουμε η σελίδα 1 να είναι πάντα κάτω δεξιά. Σε περίπτωση που θέλουμε 32 σελίδες το χαρτί το διπλώνουμε 4 φορές. Οι 4 εξωτερικές γωνίες έχουν διαφορά 4 και το δίπλωμα γίνεται πάντα από δεξιά.
Όψη Α : 1, 4, 5, 8, 9, 12, 13, 16
Όψη Β : 2, 3, 6, 7, 10, 11, 14, 15