ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ

Η αναπαραγωγή πολύχρωμου σχεδίου σε μικρή ή μεγάλη ποσότητα πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια του οποίου η εκτύπωση γίνεται με τη χρήση μάζας ενός τελάρου που έχει σχεδιασμένο πάνω της το αναπαραγόμενο θέμα ονομάζεται μεταξοτυπία.
Μπορούμε να τυπώσουμε πάνω σε χαρτί – γυαλί – ξύλο – λαμαρίνα – πλαστικό – κεραμικά – ύφασμα. Λόγω της μεγάλης αντοχής που έχουν στις διάφορες κλιματολογικές συνθήκες τους επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή επιγραφών που θα τοποθετηθούν σε εξωτερικό χώρο.

Η μεταξοτυπία σαν μέθοδος δημιουργίας εικόνας , συναντάται στην Κίνα και στην Ιαπωνία πριν απο αρκετούς αιώνες. Στην Ευρώπη αρχίζει να χρησιμοποιείται σε πειραματικό στάδιο για τηνεκτύπωση υφασμάτων πρώτα στην Αγγλία γύρω στο 1860 και μετά στη Γαλλία.
Οι πρώτες βιομηχανικές και καλλιτεχνικές εφαρμογές όμως αρχίζουν στην Αμερική το 1910 όπου και αναπτύσεται ραγδαία κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Την δεκαετία του 1950 διαδίδεται ευρέως για την παραγωγή διαφημιστικών , ετικετών και για τύπωμα αντικειμένων.
Οι μεγάλες όμως βελτιώσεις στην τεχνολογία της μεταξοτυπίας , συντελούνται στην Ευρώπη την δεκαετία του ’60 με την αναπαραγωγή τονικών και τετράχρωμων εικόνων , καθιστώντας την μιά ισχυρή τεχνολογία αναπαραγωγής γραφικών με συνεχή ανάπτυξη μέχρι και σήμερα.

Βασικές Αρχές μεταξοτυπίας
Η μεταξοτυπία βασίστηκε στην ανακάλυψη ότι άν τεντώσουμε ένα μεταξένιο ύφασμα σε ένα ξύλινο πλαίσιο έχοντας κολλημένο πάνω του ένα στένσιλ , αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή της ίδιας εικόνας πολλές φορές . απλά αναγκάζοντας το χρώμα να περάσει απο τα ανοίγματα τού στένσιλ. Τα βασικά χαρακτηριστικά της μεταξοτυπικής μεθόδου παραμένουν τα ίδια μέχρι σήμερα και περιλαμβάνουν: Το σχέδιο πρός αναπαραγωγή , το πλαίσιο με το ύφασμα , το στένσιλ με την εικόνα , το μελάνι , τη σπάτουλα , την μηχανή εκτύπωσης και φυσικά το υλικό πρός εκτύπωση.